Terrassa hereva de la resistència del passat

Commemoració dels Fets del 4 de Setembre de 1713 davant la Casa del Poble de Terrassa

El 1713, Terrassa va ser cremada i saquejada per la seva resistència davant les tropes borbòniques que pretenien liquidar les nostres llibertats i la nostra manera de ser. Però la resistència més heroica no és només la de qui es defensa amb armes, sinó la de qui, malgrat el dolor i la destrucció, aconsegueix tirar endavant amb la vida i generar una nova quotidianitat.

Els dies 3, 4 i 5 de setembre, la ciutat de Terrassa celebra amb solemnitat el record d’un passat que la defineix i la impulsa cap al futur. Aquestes dates assenyalades són més que un simple recordatori d’esdeveniments històrics; són una crida a l’esperança, la resiliència i la voluntat de seguir endavant, malgrat les adversitats.

La Secció Local d’ERC vam commemorar els Fets el dia 3 de setembre amb una ofrena floral a la Casa del Poble i els parlaments d’Arnau Rufs, del Jovent Republicà, l’Ona Martínez, d’ERC Terrassa i Juli Fernàndez, d’ERC del Vallès Occidental. En paraules de l’Ona Martínez “La Terrassa que batega avui és hereva d’aquella Terrassa cremada, i cada un dels seus habitants és testimoni d’una voluntat col·lectiva d’esperança en el futur.”

Recordar és important per no repetir l’horror, per ò més encara és no oblidar l’esforç anònim de tantes persones que van sobreviure per refer-ho tot. La ciutat que es va aixecar de les cendres, amb la seva gent treballant, associant-se i cooperant, és un exemple de resistència i de voluntat de ser. La voluntat de reconstruir la quotidianitat —un sostre, un àpat, una vida digna— ha estat el motor de Terrassa des de llavors fins avui.

Aquest esperit de superació continua viu en la Terrassa moderna. Davant de cada crisi, la ciutat es reinventa, redefineix els seus objectius i es manté ferma en els valors que l’han guiat sempre: la cooperació, la solidaritat i l’esperança en un futur millor. Els valors republicans són avui més necessaris que mai a Catalunya, no només com a garantia de no tornar als horrors del passat, sinó com a fonaments per construir un futur just per a tothom.

Arnau Rufs, secretari d’organització del Jovent Republicà de Terrassa, va afirmar que “les joves d’aquesta ciutat tenim molt a dir sobre aquest esperit de resistència. Tenim l’encomanat de mantenir viva la flama de la lluita per l’alliberament nacional, d’agafar la torxa de tots aquells que varen morir per defensar els nostres drets i les nostres llibertats aquell 1713.”

El desànim i el pessimisme no construeixen, l’oblit tampoc. La Terrassa d’avui, hereva de la del 1713, sap que abandonar no és una opció quan l’objectiu és necessari. La ciutat ha demostrat, una vegada rere l’altra, que en moments de crisi la resposta no és replegar-se, sinó avançar, innovar i reinventar-se.

Lluitar pel dret a l’accés a l’habitatge, el dret a una feina digna, el dret a una salut pública i de qualitat i el dret a l’educació, inclosa la universitària i la formació professional és seguir el fil del combat pel que es va lluitar també el 1713.

Hem tancat un cicle i n’hem començat un de nou. Ara és el moment de reflexionar, però també d’actuar. Aprendre del passat és essencial, però és en el futur on s’ha de posar la mirada. La nostra nació no es pot permetre viure dels símbols, el nostre futur es basa en la capacitat de resistir, aglutinar forces i créixer, no en empetitir-nos. Hem d’innovar, reinventar-nos i avançar.

Després del saqueig d’una ciutat, què fas? Reconstrueixes. I ho fas amb més comunitat que mai, amb una voluntat col·lectiva que transcendeix les divisions.

El país que volem no és un país de nosaltres i ells, sinó un país d’un NOSALTRES comú. Un país que somia un futur millor per a tothom, perquè no hi ha res més poderós ni més cohesionador que l’esperança en un futur compartit.

Terrassa és el viu exemple que, malgrat les adversitats, sempre hi ha la possibilitat de construir un futur millor. Aprenem del passat, però no ens hi quedem; el futur ens iguala i ens ofereix l’oportunitat de fer realitat els nostres somnis. I és en aquest esperit de resistència, esperança i futur que la ciutat de Terrassa continua avançant, fidel a les seves arrels i a la seva voluntat de ser.

L'Acció.cat

Redacció de l'Acció. Secció local d'ERC-Terrassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *