Teresa Ciurana: “La pandèmia és global i l’hem d’afrontar de forma col·lectiva”

L’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Terrassa passa comptes amb la ciutadania i exposa la seva actuació durant la pandèmia de la Covid-19

L’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Terrassa passa comptes amb la ciutadania terrassenca per explicar i fer un balanç del 2020, un any marcat per la Covid-19, en què l’àrea de drets socials de l’Ajuntament es va considerar un servei essencial per totes aquelles famílies o persones que ho necessitaven. La crisi s’ha desenvolupat en molts àmbits de la vida social dels i les ciutadanes de Terrassa. L’increment de la desocupació, l’augment de les desigualtats, la reactivació de situacions de pobresa en moltes famílies, la fractura de la cohesió social, el deteriorament de l’estat emocional de tots i totes i la pèrdua de l’espai social com un lloc per gaudir i ser, són alguns dels efectes de la Covid-19 que ha patit la nostra ciutat i que cada vegada més són més perceptibles.

Pel que fa als efectes socials de la pandèmia en la ciutadania terrassenca, la Covid-19 ha tingut una afectació directa a la societat, i per aquest motiu, l’àrea de Drets Socials ha estat al costat de les persones i de les famílies més vulnerables de la ciutat, tot i que ha sigut una situació molt dura per tots i totes. Des de l’àrea de drets socials, segons el Tinent d’Alcalde, Noel Duque, “es treballa per les persones de la ciutat, i és per això que la majoria dels serveis d’aquesta àrea es van considerar essencials des de l’inici de la pandèmia” i per tant, han estat des del primer moment davant l’emergència sanitària que ha provocat la Covid-19.

Dins l’àrea trobem la regidoria de Solidaritat i Cooperació, en què l’Ajuntament de Terrassa ha refermat el seu compromís amb la cooperació internacional, sobretot en aquesta situació de pandèmia global. “Des de l’àmbit de cooperació sempre hem tingut molt present que aquesta és una pandèmia global i que l’hem d’afrontar de forma col·lectiva, assegurant que no quedi ningú enrere”, explica la regidora Teresa Ciurana. Segons la regidora, “tenim una responsabilitat compartida i és necessari que aixequem la mirada del nostre voltant més proper i que tinguem constància del gran problema que ha suposat la pandèmia en els països del sud global”.

Des del servei de ciutadania i convivència es treballa per la igualtat de drets de ciutadania i l’equitat de les persones d’origen estranger a partir de dos eixos principals: d’una banda l’acollida de persones d’origen estranger i d’una altra la incorporació de la perspectiva intercultural antiracista en les polítiques públiques. “Queda molta feina per fer. La gent estrangera pateix de per si moltes opressions de tipus racial i quan arriba una crisi d’aquestes característiques pateixen encara més les conseqüències de la crisi”, explica Ona Martínez, la nova regidora de Ciutadania i Convivència que agafa el relleu a Teresa Ciurana.

D’altra banda, la crisi sanitària provocada per la Covid-19, ha provocat un augment en la vulnerabilitat de les dones que pateixen violència masclista així com la dels seus fills i les seves filles, ja que durant el confinament van conviure amb el seu agressor. En aquest sentit el servei ha volgut reforçar les tasques de prevenció, ha fomentat la mirada interseccional de les violències i ha intensificat el treball amb les entitats de dones feministes i els punts liles de la ciutat per tal de crea circuits de discriminació.

L’Àrea també treballa pels drets LGTBI+, per l’habitatge social, per les capacitats diverses, pel benestar animal, i per la salut, tots ells considerats serveis essencials durant la pandèmia i augmentant l’atenció telemàtica per oferir sempre un servei municipal de qualitat i poder col·laborar amb les entitats de la ciutat que s’hi dediquen des de fa anys.

A l’Audiència Pública de Drets Socials, celebrada el passat 2 de desembre, hi van participar el Tinent d’Alcalde, Noel Duque, i les regidores Teresa Ciurana, Ona Martínez, Núria Marín, Jennifer Ramírez, Mónica Polo i Lluïsa Melgares, que també van explicar les accions preses durant aquest any pels seus serveis. Si voleu tornar a veure l’audiència pública, podeu clicar al següent enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *