Ple extraordinari de Residus – Arguments vs. excuses

El ple extraordinari sobre la gestió de residus a Terrassa evidencia la manca de compromís del govern del PSC en la gestió de residus i la neteja de la ciutat. Unanimitat en revertir la situació davant les excuses de l’executiu municipal.

 

Isaac Albert: “Vostès són en aquests moments el tap que no deixa renéixer la ciutat i ho fan en molts àmbits... amb el problema que en l’àmbit dels residus, de la neteja, la mala gestió es fa evident pels ciutadans.”

Isaac Albert: “Vostès són en aquests moments el tap que no deixa renéixer la ciutat i ho fan en molts àmbits… amb el problema que en l’àmbit dels residus, de la neteja, la mala gestió es fa evident pels ciutadans.”

 

 

Amb els documents i les dades a la mà, el Ple extraordinari de residus esdevé una constatació del poc interès mostrat pel govern en la gestió de residus a Terrassa, portant la ciutat a un estancament en el reciclatge i perpetuant la sensació de brutor a la ciutat. Una anàlisi general compartit per tots els grups de l’oposició, que es van sumar a la proposta de ple feta per ERC-MES i Terrassa en Comú per abordar la qüestió. Un estancament compartit per les entitats veïnals participants en la Taula de Residus, que van poder intervenir al Ple i explicar com la immensa majoria de les seves propostes per millorar la neteja i el reciclatge a la ciutat no han estat escoltades. Fins i tot el mateix govern socialista, després d’intentar superar la sessió extraordinària a força d’excuses, va acabar demanant separar els acords per poder-hi votar a favor. Un gest que se li va atorgar perquè, com va explicar el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert: “la nostra victòria és que, fins i tot vostès, veuen que les nostres propostes són necessàries per millorar la situació”.

Respecte a documents i dades, a part de dades reiterades com l’estancament en la recollida selectiva en el 33 per cent o l’absència d’un contracte programa per millorar la gestió d’Eco-equip, Isaac Albert va demostrar com la inactivitat del govern en l’àmbit dels residus s’ha constatat en el Pla de Residus 2018-2030 presentat la primavera passada pel PSC i pendent d’aprovació. Un document “Copiat del Pla que vostès ja tenien fet el 2015, on només han canviat algunes dades, tan malament que pràcticament no han canviat la diagnosi i hi aparèixen dades antigues i obsoletes”. Un document que no es va executar en el seu moment i ara volen fer passar per nou, “de la mateixa manera que aquí al ple s’omplen de paraules d’elogi cap a la Taula de Residus quan no han escoltat les seves propostes”.

El to propositiu dels partits proposants va incloure nombroses preguntes al govern respecte la tasca desenvolupada, intentant trobar sentit a com l’increment necessari durant aquesta legislatura al pressupost de residus (facilitat per l’oposició d’esquerres), no ha acabat revertint en una millora del servei. Per part de l’equip de govern, ni una sola resposta. De fet, la gran argumentació del PSC per boca del tinent d’alcalde responsable de l’àrea va ser acusar els partits de l’oposició de no assistir a les reunions de la Taula de Residus. Una afirmació falsa que Isaac Albert va haver de rebatre mostrant que el representant d’ERC-MES, Oriol Guerrero, fins i tot estava a la sala seguint el Ple.

Finalment, el ple va concloure amb l’aprovació dels punts proposats per ERC-MES i TeC, i subscrits per tota l’oposició:

 

  • Reprovació de la gestió que ha fet l’equip de govern del servei de neteja i recollida de residus de la ciutat de Terrassa durant el present mandat i la implementació per mandat plenari de mesures correctives immediates per revertir la situació i fiscalitzar l’evolució futura, consistents en:
    • Transmissió de les actuals tasques desenvolupades per la Taula de Residus de Terrassa a un nou Observatori de Residus de Terrassa, que ampliï les seves atribucions, autonomia i mitjans propis com a organisme de participació ciutadana. Aquest nou Observatori de residus requerirà de la redacció amb el menor temps possible d’un reglament propi, que entre d’altres estableixi les obligacions de l’executiu municipal i l’empresa Eco-equip a l’hora de donar resposta i transparència a la seva tasca en la gestió dels residus de la ciutat.
    • Presentar abans d’un mes la proposta de Contracte programa per Eco-equip a l’actual Taula de Residus i la Comissió Informativa de l’Àrea de Territori.
    • Definir un protocol de contractació per la gerència de l’empresa, que incorporin criteris de transparència i professionalització del càrrec.
    • Presentació justificada del Projecte d’Ordenances Fiscals 2019, justificant la concreció i adequació dels diferents impostos, taxes i preus públics al projecte de pressupostos 2019 i el seu projecte d’aplicació, concretant en la gestió dels residus municipals …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *