Ple de març: Construir futur

El ple de març a l’Ajuntament de Terrassa torna a mostrar el contrast entre les iniciatives per construir ciutat i les reticències del govern a acceptar la crítica constructiva.

"La ciutat no viu només de l'aigua. Han perdut l'oportunitat d'abordar l'educació"

Isaac Albert; “La ciutat no viu només de l’aigua. Han perdut l’oportunitat d’abordar l’educació”

Des del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa es podria resumir el darrer plenari municipal des d’un vessant estrictament numèrica amb dues de les tres iniciatives pròpies i dos de compartides aprovades i la ratificació definitiva de dues ordenances municipals modificades a instàncies del grup. Parlem d’acords per preparar la ciutat davant la quarta revolució industrial, fer costat a les reclamacions per una nova residència per discapacitats intel·lectuals severes, nous espais de treball contra la segregació escolar, apostar per la cultura de pau a la ciutat, acabar definitivament amb el “prohibit jugar al carrer” o aconseguir millorar els criteris de retorn social a l’hora d’atorgar les subvencions… Plantejaments per construir un projecte de ciutat ben definit (amb projecció econòmica i construcció social), alhora que es defineix una visió clara dels valors que la mateixa representa. Acords adoptats per unanimitat, altres després de negociacions i entesa amb els diferents partits, però sempre sota l’esperit d’aprofitar un cop més el plenari per fer passes endavant. I no obstant això, l’esperit constructiu torna a no ser la notícia.

El govern, i més concretament el Partit Socialista i el mateix alcalde van protagonitzar un paper força qüestionable a l’hora d’assumir les crítiques o esmenes de millora a la seva gestió. Davant la demanda d’explicacions sobre la nova organització del cartipàs municipal la resposta va ser nul·la. Des d’ERC-MES, el portaveu Isaac Albert va lamentar que no s’hagués utilitzat els canvis d’organització de l’executiu per prioritzar l’educació com una àrea prioritària de govern i s’hagi canviat d’àrea sense cap argumentació ni objectiu definit. Les explicacions, un cop més, es van limitar al poder de l’executiu de decidir com organitzar-se sense plantejar un projecte que ho sustentés.

Pep Forn: "Si presentem propostes sobre el Llibre Blanc de la Cultura és perquè ens el creiem. I que no passi temps i temps i no passi res"

Pep Forn: “Si presentem propostes sobre el Llibre Blanc de la Cultura és perquè ens el creiem. I que no passi temps i temps i no passi res”

La presentació de la memòria de la sindicatura municipal de greuges no va anar molt millor. Davant l’informe del Síndic de greuges de Catalunya evidenciant les mancances democràtiques del procés participatiu per escollir la nova síndica, l’alcalde es va limitar a criticar el síndic català alhora que es negava a definir una posició del govern respecte a quina era l’opció del govern per escollir el nou càrrec. De res va servir que des d’ERC-MES Isaac Albert llences un cop més l’oferiment d’entesa: “Podem assumir responsabilitats tots junts i oferir un nou procés d’elecció amb totes les garanties”. Des del govern altra vegada pilotes fora.

El caràcter més intransigent amb les iniciatives de l’oposició, però, el va tornar a mostrar l’àrea de cultura, innovació i projecció de la ciutat de la mà del seu tinent d’alcalde. Davant la proposta d’Esquerra-MES per la promoció de la creació artística a la ciutat el govern es va tancar en banda. L’excusa, delegar aquestes iniciatives al Consell de la Cultura i les arts, un organisme de representació del sector que més de dos anys després de la presentació del Llibre Blanc de la Cultura encara espera poder desenvolupar-se. De fet, com va explicar el regidor d’ERC-MES, Pep Forn, la proposta naixia de la necessitat d’abordar la precària situació dels col·lectius artístics a la ciutat que esperen des de fa més d’un any el compliment d’una proposta per la creació de la Fàbrica de les arts: “Nosaltres ens creiem el Llibre Blanc de la Cultura. Per això fem propostes que incorporava i obrim camins per desplegar el mateix. Es tracta d’incentivar els sectors creatius, no de passar-los la responsabilitat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *